top of page
EPC score verbeteren

HOE EPC-WAARDE VERLAGEN?
Als renovatiebedrijf weten we door jarenlange ervaring hoe belangrijk een energiezuinig huis is

Waarom je EPC waarde verlagen?

De EPC waarde geeft een beeld van de energiezuinigheid van je woning. Hoe lager die score, hoe beter. De EPCwaarde van je woning verlagen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Een lage EPC waarde betekent namelijk dat je woning energiezuinig is, wat ook gepaard gaat met minder energiekosten. Er zijn dan ook tal van goede redenen om je EPC waarde te verlagen:

  • Hogere waarde van woning bij verkoop of verhuur: een lagere EPC waarde zorgt ervoor dat je woning aantrekkelijker is voor potentiële kopers of verhuurders, en dat je dus sneller je woning kan verkopen of verhuren.

  • In orde met wetgeving: als je vandaag een woning wil verhuren of verkopen, ben je verplicht om over een EPC attest te beschikken. Bij verkoop van een woning moet dat EPC attest bovendien opgemaakt zijn in of na 2019.

  • Minder energiekosten: je EPC waarde verlagen doe je door je woning energiezuiniger te maken met isolatie, zonnepanelen… Deze maatregelen zorgen er dan uiteraard ook voor dat je energiekosten dalen en je je investering(en) terugverdient.

  • Hoger wooncomfort: door te investeren in energiemaatregelen stijgt ook je wooncomfort. Zo is de binnentemperatuur bv. constanter, voorkom je vochtproblemen, is er geen tocht in je woning…

  • Milieuvriendelijk: door je woning energiezuiniger te maken, maak je deze ook milieuvriendelijker. Je moet minder hard stoken om je woning te verwarmen, waardoor je minder CO2 uitstoot. Met zonnepanelen gebruik je bovendien ook je eigen groene energie.

  • EPC-labelpremie: als je verschillende renovatiewerken uitvoert om de EPC waarde van je woning te verlagen, maak je aanspraak op de EPC-labelpremie. Daardoor kan je de kosten voor je renovaties dus drukken en verdien je je investering nog sneller terug.

Ontdek wat het EPC juist inhoudt en welke stappen je kan ondernemen om het te verlagen.

EPC staat voor “energieprestatiecertificaat”. Dit certificaat wordt opgemaakt door een energiedeskundige en geeft een indicatie hoe energiezuinig je woning is.

Uit ervaring weten wij als bouwbedrijf welke maatregelen u best kan nemen om uw EPC score te verbeteren.

1. Isolatie

Isolatie is met een grote voorsprong de belangrijkste renovatie die je kan uitvoeren om het EPC van je woning op te krikken. Wanneer een dak of muur niet geïsoleerd is, verlies je ongeveer een derde van de warmte die je produceert. Je kan zowel je dak, je muren als je vloer isoleren. Daarnaast zijn ramen met dubbel glas ook een vereiste.

2. Verwarming

Het spreekt voor zich dat ook je verwarmingstoestellen zelf de energiefactuur stevig kunnen drukken Een renovatie van je verwarmingsinstallatie is dus zeker ook een goed idee. De nieuwste toestellen zijn een pak energie-efficiënter dan oude installaties. Hieronder een grafische voorstelling van de ingrepen en de mogelijke impact op uw EPC label

Wat is een goede EPC-waarde?

Hoe weet je nu of de EPC waarde van je woning laag genoeg is of niet? Op je EPC attest vind je 2 waarden die belangrijk zijn. Enerzijds krijg je een energiescore tussen 0 en 700. Hoe lager dat getal, hoe beter. Anderzijds vind je op het attest ook een energielabel. Die labels gaan van A+ tot F, waarbij A+ de beste EPC waarde weergeeft. Hieronder geven we een overzicht van de energiescores en - labels:

EPC label
EPC score
A +
Minder dan 0 kWh/m² per jaar
A
Tussen 100 en 0 kWh/m² per jaar
B
Tussen 200 en 100 kWh/m² per jaar
C
Tussen 300 en 200 kWh/m² per jaar
D
Tussen 400 en 300 kWh/m² per jaar
E
Tussen 500 en 400 kWh/m² per jaar
F
Hoger dan 500 kWh/m² per jaar

Welke renovaties verbeteren je EPC?

EPC labels

Er zijn dus heel wat renovaties die je kan uitvoeren om je EPC waarde te verlagen. De meest efficiënte manier om dat te doen, is door verschillende maatregelen te combineren. Zo kan je met de combinatie van goede isolatie en een recent verwarmingssysteem je EPC waarde al heel sterk verbeteren.

Ontvang advies over de aangewezen renovaties! Om te weten welke renovatiewerken je best uitvoert, kan je eerst je EPC waarde laten bepalen en een EPC certificaat laten opmaken.
 

A.B & I heeft de kennis en ervaring om in de eerste plaats advies te verstrekken en u te begeleiden door de verschillende stappen heen om een goede EPC waarde te bekomen, zelfs voor een oudere woning

Wij hebben reeds verschillende huizen gerenoveerd om een zeer goede EPC score te bekomen
Hieronder enkele voorbeelden:


1. Open bebouwing te Kermt – Hasselt
Energiescore van 1149 = F naar 96 = A
Uitgevoerde werken: dakisolatie – muurisolatie- kelderisolatie – ramen vervangen – HR gasketel geplaatst – zonnepanelen geplaatst.

Energiecertificaat

2. Halfopen bebouwing te Hasselt
Energiescore van 444 = E naar 68 = A
Uitgevoerde werken: dakisolatie – muurisolatie- kelderisolatie – ramen vervangen – warmtepomp geplaatst – ventilatiesysteem geplaatst – zonnepanelen geplaatst.

Energiecertificaat

Dit toont aan dat oudere woningen nog perfect energiezuinig kunnen gemaakt worden mits een combinatie van energetische maatregelen.

A.B & I KAN U HIERMEE MET WOORD EN DAAD BIJSTAAN! WIJ KOMEN STEEDS VRIJBLIJVEND TER PLAATSE VOOR ADVIES EN OFFERTE.

bottom of page